Tanden wisselen weet ik nog erg goed. Eén van de momenten die je nog weet van je jeugd. Voor mij was dit als meisje van 6 een hele gebeurtenis. Voor kinderen is het een groot avontuur. Ze voelen door het wisselen alsof ze weer een beetje groter zijn. Je kunt het verhaal als ouders zo groot maken als je zelf wilt. Dan heb ik het natuurlijk over de bekende tandenfee. Daarnaast is het tanden wisselen een mooi moment om je kind te vertellen over het zorgen voor je tanden. Van goed poetsen tot gezond eten. In deze blog 4 redenen waarom melktanden bewaren goed is.

1. Melktanden wisselen is een MEGA beleving voor kinderen

Het begint met een heel kleint beetje beweging. Totdat er steeds meer beweging inkomt. Op het eind verbaasde je dat de tand nog vast zit. Van de losse melktand afblijven is voor een kind erg lastig. Op elk moment van de zit het kind wel even aan de tand. Een hele belevenis!

En opeens gebeurt het… de tand valt eruit! Ineens zit je als kind met een groot gat in je mond. Vreemd gevoel, weet je het nog van vroeger? Mijn ouders gaven bij de eerste melktand wat geld. Dit werd onder mijn kussen gestopt. Omdat ze trots waren dat de tand eruit was en ik nu een grote meid zou worden.

Twijfel je nog om melktanden bewaren? Het is voor een kind een heel avontuur. Bewaar in ieder geval de eerste melktand.

2. Melktanden bewaren en de tandenfee

Mijn ouders besloten de tandenfee niet te introduceren. Je kan er ook voor kiezen bij het wisselen van de melktanden het verhaal van de tandenfee te vertellen. Een tandenfee die de melktand in de nacht komt ophalen. Zaak dus om je tand niet kwijt te raken of per ongeluk door te slikken. Want dan heb je niets meer om onder je kussen te leggen.

Het verhaal kun je zo groot maken als je zelf wilt. Knutsel zelf een klein deurtje met een trappetje om het verhaal nog wat kracht bij te zetten. Ga met glitter te werk en maak kleine voetstapjes bij het raam. Of laat een klein toverstafje slingeren in de slaapkamer van je kind als bewijs dat de tandenfee echt op de slaapkamer is geweest.

3. Meegeven om goed voor je gebit te zorgen

Melktanden wisselen is een hele beleving. Een verhaal dat je zo groot kan maken als je wilt. Misschien wel de belangrijkste reden om melktanden te bewaren is het duidelijk maken dat je goed voor je gebit moet zorgen. Nieuwe tanden krijg je maar 1x. Je moet het er mee doen tot je oud bent. Dit heb ik als kind goed onthouden.

Bij High Teeth hebben ze hier leuke gratis downloads voor.

Bijvoorbeeld de tand wissel bladen. Hierop zie je welke tanden wanneer wisselen. Hier vind je die van een jongen en een meisje.
En hoe cool is het tandenpoets diploma (jongen / meisje). Zo leren ze al vroeg om goed tanden te poetsen en bijvoorbeeld gezond eten.

4. Melktanden bewaardoosje voor later

Herinneringen aan je jeugd zijn belangrijk. Ik ben heel blij dat mijn ouders vroeger veel filmpjes en foto’s hebben gemaakt. Super leuk om af en toe terug te kijken. Hoe je er zelf uit zag en hoe slecht je ouders zich toen kleedden. Net als beelden zijn tastbare dingen van vroeger ook leuk om te bewaren. Veel ouders bewaren:

  • Echofoto’s en het geboortekaartje.
  • De eerste schoentjes als baby.
  • Tekeningen van de basisschool.
  • Je eerste schoolagenda.

Zo kun je ook je melktanden bewaren. Er zijn tegenwoordig veel leuke melktanden bewaardoosjes, bijvoorbeeld dit tandendoosje van hout.

 

Alle melktanden bewaren is niet nodig. Na een aantal gewisselde tanden is de lol er af. Voor je het weet ben je de melktanden kwijt. Het tandendoosje is ook erg leuk om met meer spullen te bewaren in de herinneringsdoos.

EXTRA: Tip voor het bewaren van melktanden

Maak de melktanden die je wilt bewaren eerst goed schoon. Spoel ze goed om met water of leg ze een nachtje in een bekertje. Droog ze goed af zodat ze zo lang mogelijk goed blijven. Bewaar ze goed in een tandendoosje.